Stacks Image 108

Werkwijze

Hoe werkt Museum Voor 1 Dag?

Museum Voor 1 Dag in Utrecht werkt met een vast netwerk van Utrechtse musea en Utrechtse zorglocaties.

Voorwaarden
>
De activiteit duurt een uur. De presentaties vinden (in overleg) plaats van 10.30-11.30 en van 14.30-15.30
> We vinden het belangrijk om iedereen genoeg tijd en aandacht te geven. Daarom kunnen per activiteit maximaal 15 personen deelnemen. Voor groepen op de afdeling Psychogeriatrie raden wij een kleiner aantal aan: 8-10 personen. De minimale groepsgrootte is 6 personen.
> De vertellers kennen de deelnemers niet, daarom dient er een begeleider van de instelling ter ondersteuning aanwezig te zijn.
> Een rustige afgesloten ruimte, waar plek is voor een banier van 150cm breed x 220cm hoog en een kleine tafel om de voorwerpen op te zetten.

Vooraf

De presentatie wordt verzorgd door een professionele museumdocent, die ervaring heeft met ouderen. Voorafgaand aan het bezoek nemen zij contact op met de contactpersoon van de zorginstelling om af te stemmen.

Uitvoering
De verteller komt met eigen auto naar uw zorginstelling. Zij laadt de spullen voor de deur uit. De lading bestaat uit twee koffers en een banier. De verteller meldt zich ca. 45 - 30 minuten voor de aanvangstijd bij de receptie en wordt graag ontvangen door de begeleider van de activiteit. De verteller bouwt de presentatie op in de ruimte waar de activiteit plaatsvindt. De activiteit start op de afgesproken tijd. We vinden het prettig dat de deelnemers dan ook allemaal aanwezig zijn.

De collectie van Museum Voor 1 Dag komt uit de Utrechtse musea. Ze bestaat uit gebruiksvoorwerpen (cultureel erfgoed) en hedendaagse kunst. De collectie veranderen we twee keer per jaar. Alles mag aangeraakt worden. Het ontdekken van de collectie wordt gestimuleerd door het gebruik van alle zintuigen en een interactieve werkwijze, gericht op de wensen, behoeften en mogelijkheden van de deelnemers. Aan het einde van de presentatie neemt de verteller afscheid van de deelnemers. Als aandenken krijgen de deelnemers de speciale Museum Voor 1 Dag ansichtkaart mee.

Na de presentatie
We stellen het bijzonder op prijs als u na afloop het evaluatieformulier wilt invullen. Ook hebben we een gastenboek. Hierin kunnen de bewoners en/of begeleiders een reactie achterlaten. Wij gebruiken deze gegevens voor onze website, facebookpagina en de verslaglegging naar onze partners.

Alvast bedankt voor uw medewerking.


Stacks Image 69
Er kwam net een deelnemer naar de balie. Normaal gesproken hebben ze een vraag of een klacht. Maar deze deelnemer kwam even vertellen hoe ze had genoten van Museum Voor 1 Dag... mooi hè!
balie medewerkster Transwijk, Utrecht