Trots

MV1D leiding
Zo’n twee jaar geleden, in het najaar van 2011, kwam ik Angela tegen op een conferentie over kunst en ouderen. Ik kende Angela al van eerdere projecten maar we hadden elkaar een tijdje niet gezien. Tijdens onze hernieuwde ontmoeting werd de kiem gelegd voor het project Museum Voor 1 Dag gaat de provincie in. Maar hoewel onze plannen groot waren, was er weinig uitzicht op financiering. De grote bezuinigingen op de kunsten kwamen eraan. Ongeveer een jaar later, in het najaar van 2012, deed er zich echter een geweldige mogelijkheid voor. Twee private fondsen, het fonds Sluiterman van Loo en het fonds RCOAK stelden geld ter beschikking aan projecten waarin kwetsbare ouderen en actieve senioren elkaar op een betekenisvolle wijze konden ontmoeten. Hier lag onze kans! We brachten heel wat uren achter de computer door, dronken liters koffie, en af en toe een wijntje, want de aanvraagprocedure was niet mis! Maar wel succesvol, de twee fondsen besloten ons project te ondersteunen. Het was inmiddels februari 2013 en vol energie stortten we ons op de verdere fondswerving en voorbereidingen voor de start van het project.

Nu, in december 2013, zijn de resultaten zichtbaar. We hebben een geweldig team van vertellers die professioneel de collectie presenteren. De bewoners van woonzorgcentra en de activiteitenbegeleiders reageren enthousiast. Het aantal projectpartners groeit. Onze nieuwste partner is Special Arts, een landelijk organisatie die kunstenaars met een handicap ondersteunt. We nemen een kunstwerk van Special Arts in onze collectie op. Via onze websites geven we bekendheid aan elkaar. Artikelen in de kranten van Amersfoort en Soest hebben al weer nieuwe potentiële verhalenvertellers opgeleverd. Ik ben trots op het project, wat is er al veel bereikt! Een nieuw jaar ligt voor ons. We gaan een tweede groep vertellers opleiden, zodat nog meer kwetsbare ouderen Museum Voor 1 Dag kunnen beleven. En we gaan verder, nog verder de provincie in!
Marlies Juffermans ( zakelijk leider)

Bijzondere ervaring

PKV20131129_MV1D_9599
Mijn mooiste ervaring tot nu toe gebeurde tijdens de laatste presentatie in de Koperhorst. Er was een echtpaar aanwezig, hij zat in de verzorging. Hij begreep wel alles maar kon het niet meer verwoorden dus fungeerde zijn vrouw als zijn spreekbuis. Eerst herkende hij de blokschaaf (had er zelf ook meegewerkt) en de spreukenbordjes (was in museum Oud Soest geweest). Toen kwam de kolbak, wat bleek zijn vader was huzaar geweest! Ik besloot, na toestemming, de kolbak op zijn hoofd te zetten. Wat er toen gebeurde is niet onder woorden te brengen. Hij veranderde in een trotse, rijzige man, zijn ogen straalden. Maar wat zijn vrouw toen zei was zeer ontroerend: "Ik heb mijn man weer even terug". Dat komt wel bij je binnen en zal me nog heel lang bijblijven.
Sylvia Lamboo, verteller MV1D