Training vertellers Amersfoort

PKV20160909-MV1D-1529-web
Om weer helemaal klaar te staan voor het nieuwe seizoen van MV1D hebben de vertellers een nuttige en leuke training bijgewoond. Onder leiding van Angela Manders en gasttrainer Liesbeth van Apeldoorn werd er veel gelachen, hard nagedacht, geoefend en gediscussieerd. De nieuwe collectie werd doorgenomen om weer met nieuwe verhalen en objecten klaar te staan voor het volgende half jaar van presentaties in Amersfoort en omstreken.

Denktank bijeenkomst MV1D Amersfoort

PKV_9664
Samen met diverse partners van Museum Voor 1 dag uit Amersfoort werd er op 30 juni hard nagedacht over de toekomst van het project in Amersfoort. Angela hield een presentatie en liet de aanwezigen aan het woord over de mogelijklheden om MV1D in de regio te laten voortbestaan. Het was een goede bijeenkomst die zeker nog een vervolg krijgt.

Nieuw seizoen, nieuwe objecten, nieuwe kaart

Ansicht AF6 voor_proof_web

Het nieuwe seizoen van Museum Voor 1 Dag gaat weer van start. Vanaf 16 februari zijn de eerste presentaties gepland en de vertellers hebben weer een prachtige nieuwe collectie uit de verschillende musea verzameld. Samen met de bewoners van de zorghuizen waar MV1D op bezoek komt kunnen weer mooie verhalen, herinneringen en anecdotes worden opgehaald.
Het was ook tijd voor een frisse nieuwe look voor de ansichtkaart die aan de bewoners na afloop altijd wordt uitgereikt. Zie hier het resultaat!

In Memoriam: Jan Pruis

PKV20131003_MV1D_7905-BW
Museum Voor 1 Dag is een fijne, inspirerende en enthousiaste collega kwijt. Jan Pruis, hier te zien op de foto, is zondag 26 juli overleden. Ondanks zijn ziekte heeft hij tot het laatste moment presentaties gegeven. We kunnen zeggen dat hij in het harnas is gestorven en dat paste bij hem. We zullen hem enorm missen en wensen zijn familie heel veel sterkte met dit enorme verlies.

Op Youtube is een filmpje geplaatst van Jan in actie voor MV1D.
Klik hier om deze te bekijken.

Internationale belangstelling

LiveLongArts
Museum Voor 1 Dag presenteert zich in mei 2015 op het internationale congres Long Live Arts (Lang Leve Kunst) . We zijn geselecteerd door een internationale commissie, dat ons programma als een voorbeeld ziet voor andere landen. Lang Leve Kunst is een meerjarenprogramma dat cultuurparticipatie door ouderen wil stimuleren. Dit is een initiatief van Fonds voor Cultuurparticipatie, LKCA, VSBfonds en de ouderenfondsen Fonds Sluyterman van Loo en RCOAK. In juni 2014 is een convenant Ouderen en Cultuur ondertekend met het ministerie van VWS en OCW en de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligers (NOV) om zich gezamenlijk in te zetten en aandacht te blijven vragen voor dit onderwerp. Kijk ook op: http://www.langlevekunst.nl

Hilverzorg geïnteresseerd in MV1D

AM20140624-MV1D-6002-web
Op dinsdag 24 juni 2014 zijn de verhalenvertellers Jan, Liena, Martin en Agnes, samen met Angela en Marlies naar een informatiebijeenkomst geweest over MV1D bij het Woondienstencentrum aan de Lopes Diaslaan in Hilversum. Zorgorganisatie HilverZorg had een aantal medewerkers van zorginstellingen uit Hilversum e.o. hiervoor uitgenodigd. Na een inleidend woordje door Hiske Land van het Stichtingsbestuur, lieten Angela en Marlies aan de hand van beeldmateriaal zien waar MV1D voor staat. Daarna waren de vertellers, aan de beurt. Jan en Liena stonden aan de ene kant van de zaal, Martin en Agnes aan de andere kant. Onze objecten stonden op een ruime tafel en daar omheen namen bij iedere tafel 6 bewoners plaats van het Woondienstencentrum Lopes Dias. De medewerkers zaten achter de bewoners en kregen zo de kans om ons aan het werk te zien. Aan het begin van onze presentaties was men afwachtend, maar al snel hadden we hun aandacht en kwamen de verhalen los. Ze waren nieuwsgierig en bereid mee te denken over de objecten. Agnes en Martin hebben de mensen meegenomen naar de wereld van de Cavalerie, de BOA uit Vathorst en naar de tabaksteelt in Nijkerk. Liena en Jan gingen met de bewoners naar Spakenburg en met de boerenkar vol met houtsnijwerk naar het moderne schilderij met de 3 generaties. Na een half uur werden de presentaties afgerond, waarna een evaluatie met de medewerkers en een aantal bewoners plaatsvond. Verschillende locaties wilden graag een presentatie boeken. Kortom het was een geslaagde bijeenkomst.
Agnes van der Ark (verteller)

Trots

MV1D leiding
Zo’n twee jaar geleden, in het najaar van 2011, kwam ik Angela tegen op een conferentie over kunst en ouderen. Ik kende Angela al van eerdere projecten maar we hadden elkaar een tijdje niet gezien. Tijdens onze hernieuwde ontmoeting werd de kiem gelegd voor het project Museum Voor 1 Dag gaat de provincie in. Maar hoewel onze plannen groot waren, was er weinig uitzicht op financiering. De grote bezuinigingen op de kunsten kwamen eraan. Ongeveer een jaar later, in het najaar van 2012, deed er zich echter een geweldige mogelijkheid voor. Twee private fondsen, het fonds Sluiterman van Loo en het fonds RCOAK stelden geld ter beschikking aan projecten waarin kwetsbare ouderen en actieve senioren elkaar op een betekenisvolle wijze konden ontmoeten. Hier lag onze kans! We brachten heel wat uren achter de computer door, dronken liters koffie, en af en toe een wijntje, want de aanvraagprocedure was niet mis! Maar wel succesvol, de twee fondsen besloten ons project te ondersteunen. Het was inmiddels februari 2013 en vol energie stortten we ons op de verdere fondswerving en voorbereidingen voor de start van het project.

Nu, in december 2013, zijn de resultaten zichtbaar. We hebben een geweldig team van vertellers die professioneel de collectie presenteren. De bewoners van woonzorgcentra en de activiteitenbegeleiders reageren enthousiast. Het aantal projectpartners groeit. Onze nieuwste partner is Special Arts, een landelijk organisatie die kunstenaars met een handicap ondersteunt. We nemen een kunstwerk van Special Arts in onze collectie op. Via onze websites geven we bekendheid aan elkaar. Artikelen in de kranten van Amersfoort en Soest hebben al weer nieuwe potentiële verhalenvertellers opgeleverd. Ik ben trots op het project, wat is er al veel bereikt! Een nieuw jaar ligt voor ons. We gaan een tweede groep vertellers opleiden, zodat nog meer kwetsbare ouderen Museum Voor 1 Dag kunnen beleven. En we gaan verder, nog verder de provincie in!
Marlies Juffermans ( zakelijk leider)

Museum Voor 1 Dag van start in Amersfoort!

foto
Op 24 mei is het dan zover; met de ondertekening van de akte van oprichting is de stichting Museum Voor 1 Dag werkelijkheid! Het harde werk is nog maar pas begonnen, vele fondsen zijn of worden nog aangeschreven om dit project te kunnen realiseren. Met Marlies als zakelijk leider en Angela als artistiek leider en bedenker van het concept, ondersteund door het vierkoppige bestuur, moet dit ongetwijfeld een succesvol project worden.
Angela Manders