Bijzondere ervaring

PKV20131129_MV1D_9599
Mijn mooiste ervaring tot nu toe gebeurde tijdens de laatste presentatie in de Koperhorst. Er was een echtpaar aanwezig, hij zat in de verzorging. Hij begreep wel alles maar kon het niet meer verwoorden dus fungeerde zijn vrouw als zijn spreekbuis. Eerst herkende hij de blokschaaf (had er zelf ook meegewerkt) en de spreukenbordjes (was in museum Oud Soest geweest). Toen kwam de kolbak, wat bleek zijn vader was huzaar geweest! Ik besloot, na toestemming, de kolbak op zijn hoofd te zetten. Wat er toen gebeurde is niet onder woorden te brengen. Hij veranderde in een trotse, rijzige man, zijn ogen straalden. Maar wat zijn vrouw toen zei was zeer ontroerend: "Ik heb mijn man weer even terug". Dat komt wel bij je binnen en zal me nog heel lang bijblijven.
Sylvia Lamboo, verteller MV1D

Museumstukken


Nijkerk
Gisteren hadden we een presentatie in de Agnietenhove. En wat was het een leuke middag! Wij zijn zelf onderhand ook museumstukken”, zei een van de zusters bij aanvang. Dat was humoristisch, maar geenszins van toepassing op de groep. De zusters lieten zich niet onbetuigd. Ze luisterden aandachtig, hadden zelf veel te zeggen en staken hun mening niet onder stoelen of banken: “Heel goed dat er nu eens een vrouwtje in het stoplicht staat!”
Maria Linders-Leemreize, verteller MV1D

Museum Voor 1 Dag een uitdaging

foto_Maria
Inmiddels hebben alle verhalenvertellers ervaringen opgedaan met het geven van presentaties. En ik denk dat ik namens mijn collega’s spreek, als ik zeg dat het een boeiende en uitdagende baan is. Als verhalenverteller moet je niet alleen de verhalen achter de museumvoorwerpen kennen, maar vooral in heel korte tijd een inschatting maken van de groep die voor je zit. Zo kun je aansluiten bij de belevingswereld van de bewoners, rekening houden met hun eventuele beperkingen en mensen tot hun recht laten komen. De uitdaging zit niet zo zeer in dat eerste, het verhaal dus, maar in dat laatste.
Maria Linders-Leemreize, verteller MV1D