Bijzondere ervaring

PKV20131129_MV1D_9599
Mijn mooiste ervaring tot nu toe gebeurde tijdens de laatste presentatie in de Koperhorst. Er was een echtpaar aanwezig, hij zat in de verzorging. Hij begreep wel alles maar kon het niet meer verwoorden dus fungeerde zijn vrouw als zijn spreekbuis. Eerst herkende hij de blokschaaf (had er zelf ook meegewerkt) en de spreukenbordjes (was in museum Oud Soest geweest). Toen kwam de kolbak, wat bleek zijn vader was huzaar geweest! Ik besloot, na toestemming, de kolbak op zijn hoofd te zetten. Wat er toen gebeurde is niet onder woorden te brengen. Hij veranderde in een trotse, rijzige man, zijn ogen straalden. Maar wat zijn vrouw toen zei was zeer ontroerend: "Ik heb mijn man weer even terug". Dat komt wel bij je binnen en zal me nog heel lang bijblijven.
Sylvia Lamboo, verteller MV1D

Museumstukken


Nijkerk
Gisteren hadden we een presentatie in de Agnietenhove. En wat was het een leuke middag! Wij zijn zelf onderhand ook museumstukken”, zei een van de zusters bij aanvang. Dat was humoristisch, maar geenszins van toepassing op de groep. De zusters lieten zich niet onbetuigd. Ze luisterden aandachtig, hadden zelf veel te zeggen en staken hun mening niet onder stoelen of banken: “Heel goed dat er nu eens een vrouwtje in het stoplicht staat!”
Maria Linders-Leemreize, verteller MV1D

Generale repetitie

PKV20131011_MV1D_24162

Ook al is het publiek vertrouwd, het blijft spannend om voor het eerst echt een verhaal rond één van de museum-objecten te vertellen. De vertellers moeten hun presentatie oefenen met als kritisch toeschouwers de andere vertellers, Angela en Marlies als supervisors en ook nog de huisfotograaf. Veel lol is er zeker, en ook serieus reflectie op de verhalen. Na deze training gaan de vertellers het veld in! De komende periode vinden de eerste presentaties plaats in diverse zorghuizen in Amersfoort en omstreken!
Paul Voorthuis, fotograaf
PKV20131011_MV1D_24147PKV20131011_MV1D_24226PKV20131011_MV1D_24181PKV20131011_MV1D_24205

Museum Voor 1 Dag een uitdaging

foto_Maria
Inmiddels hebben alle verhalenvertellers ervaringen opgedaan met het geven van presentaties. En ik denk dat ik namens mijn collega’s spreek, als ik zeg dat het een boeiende en uitdagende baan is. Als verhalenverteller moet je niet alleen de verhalen achter de museumvoorwerpen kennen, maar vooral in heel korte tijd een inschatting maken van de groep die voor je zit. Zo kun je aansluiten bij de belevingswereld van de bewoners, rekening houden met hun eventuele beperkingen en mensen tot hun recht laten komen. De uitdaging zit niet zo zeer in dat eerste, het verhaal dus, maar in dat laatste.
Maria Linders-Leemreize, verteller MV1D

Tweede training vertellers

PKV20130919_MV1D_7753-web

Donderdag 19 september was ik te gast bij museum Flehite. Deze keer niet als bezoeker, maar als cursist. Samen met acht andere vertellers van MV1D leerde ik van Gerard Raven en Piek Theisens over het conserveren en hanteren van museale objecten. Het was een uiterst boeiende en leerzame ochtend en een voorrecht om een kijkje te kunnen nemen achter de schermen van een museum. Want achter die schermen gebeurt meer dan ik als bezoeker vermoedde. Gelukkig zijn de museumstukken die de vertellers van MV1D gaan hanteren minder kwetsbaar dan de tijdens de cursus getoonde objecten. Ik zou er niet aan moeten denken om met een glazen karaf op stap te gaan. Hoe dan ook, ik heb er heel veel zin in. Het museum brengen bij mensen, die daar zelf niet meer naar toe kunnen. Wat verrijkend moet dat zijn, voor hen en voor mezelf.
Maria Linders-Leemreize, verteller MV1D