Stacks Image 108

Museum Voor 1 Dag Utrecht

Museum Voor 1 Dag Utrecht maakt samen met Vrijdag Museumdag deel uit van het Utrechtse Museumproject. Dit Utrechtse initiatief wordt sinds 2009 financieel volledig ondersteund door de Van Baarenstichting.

Museum Voor 1 Dag is een unieke museumervaring op locatie. Het brengt objecten en verhalen uit de Utrechtse musea naar kwetsbare ouderen in de Utrechtse zorglocaties toe. We richten ons specifiek op ouderen die fysiek en/ of mentaal moeilijk of niet meer in staat zijn zelf naar een museum of expositie toe te gaan.
Het doel van Museum Voor 1 Dag is om deze ouderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de rijkdom aan kunst en cultureel erfgoed. Vertellers presenteren de verhalen rond de museale collectie. Er wordt hierbij expliciet uitgegaan van de wensen en mogelijkheden van de ouderen. Museum Voor 1 Dag is daarmee een programma op maat. Dit leidt ertoe dat de “bezoekers” even in een andere wereld komen en worden omringd door nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Het concept Museum Voor 1 Dag is in 2011 door Angela Manders ontwikkeld, op verzoek van Stichting Utrechts Museumkwartier (Musea Utrecht) en de Utrechtse zorgkoepel AxionContinu. Er was behoefte aan een project om de cultuurparticipatie en het welzijn van ouderen, die niet meer naar het museum toe kunnen, te bevorderen. Het programma gaat in 2015 haar vijfde seizoen in. Elf Utrechtse musea geven twee keer per jaar collectie in bruikleen. Museum Voor 1 Dag komt twee keer per jaar op 20 verschillende zorglocaties in Utrecht stad. Deze presentaties worden uitgevoerd door ervaren professionals uit het Utrechtse museumveld.

Stacks Image 289